Retractia gingivala nu apare peste noapte, ea este o consecinta a neglijarii sanatatii orale. Chiar si persoanele care se spala pe dinti sarguincios si folosesc ata dentara se pot confrunta cu aceasta problema parodontala. Adesea, recesiunea gingiilor este rezultatul unui cumul de factori din viata unei persoane. Printre acestia se numara fumatul, mersul la culcare fara a se spala pe dinti, schimbarile hormonale si imbatranirea inevitabila.
Fara a acorda o atentie deosebita sanatatii orale, ar putea dura ani ca sa iti dai seama ca te confrunti cu o recesiune gingivala. Daca este ignorata, aceasta problema poate cauza afectiuni destul de serioase, cum ar fi sensibilitate orala, carii dentare si chiar pierderea dintilor. Din fericire, retractia gingivala poate fi prevenita si inversata. Indiferent de varsta pe care o ai, trebuie sa stii ca niciodata nu este prea devreme sau prea tarziu pentru a-ti salva gingiile.
Iata 5 modalitati de a stopa retractia gingivala:
1. Mergi in mod regulat la dentist!
Majoritatea oamenilor trebuie sa mearga la dentist doar pentru o verificare profesionala si eventual pentru un detartraj, de doua ori pe an. Insa, cei care prezinta un risc mai mare de probleme parodontale pot avea nevoie de dentist mai frecvent decat atat. Daca nu ai mai fost la un control stomatologic de mai bine de un an, iar gingiile tale au inceput deja sa se retraga, este timpul sa iei masuri.
Cel mai probabil ai nevoie de o curatare profunda efectuata cu un echipament dentar adecvat, pentru a elimina placa si tartrul de pe dinti, sub linia gingiei. Periuta ta de dinti, manuala sau electrica, pur si simplu nu poate sa efectueze aceasta sarcina. Daca nu ai un dentist bun la care sa apelezi pentru a-ti rezolva problemele orale, noi iti sugeram sa apelezi la mediculstomatolog.ro. Aici vei gasi clinica la care te poti baza pe specialisti in toate domeniile stomatologiei, disponibili non stop.
Sfaturi de igiena
2. Fii consecvent in ceea ce priveste igiena orala la domiciliu.
Asociata Romana Dentara ne sugereaza sa ne spalam pe dinti de doua ori pe zi si sa folosim ata dentara cel putin o data pe zi, preferabil seara. In cazul celor carora le place sa manance des dulciuri si snacks-uri, periajul ar trebui realizat chiar mai des. Este, de asemenea, important modul de periere a dintilor. Trebuie sa periezi de la linia gingiei catre varful dintelui, fara a pune prea multa presiune.
3. Opteaza pentru o pasta de dinti pe baza de plante.
Cele mai multe paste de dinti comerciale contin substante chimice care pot irita tesuturile sensibile din gingii. Ingredientele in cauza pot include detergenti, conservanti sintetici si coloranti artificiali. Pastele de dinti pe baza de plante, in special cele cu echinaceea si rozmarin, sunt prietenoase cu gingiile sensibile si pot stimula regenerarea tesuturilor gingivale.
4. Investeste intr-un irigator oral.
Irigatorul oral este un dispozitiv electric conceput pentru a indeparta particulele de mancare ramase blocate intre dinti si sub gingiile tale. Acesta foloseste jeturi de apa pulverizate la viteze mai mici sau mai mari. Practic, irigatorul oral face aceeasi treaba ca ata dentara. Desi este putin costisitor, vei observa in timp ca investitia este una meritata. Utilizarea atei dentare poate fi prea dura pentru tesuturile sensibile ale gingiilor tale. Insa, folosirea irigatorului oral este precum ai oferi gingiilor tale o terapie relaxanta de masaj.
5. Adopta o dieta alimentara bogata in vitamina C.
Aceasta vitamina este extrem de benefica pentru cei care sufera de retractia gingivala, deoarece ajuta la repararea si regenerarea tesutului conjunctiv. In plus, s-a constatat ca persoanele care consuma mai putina vitamina C decat este recomandat au mai multe sanse sa dezvolte gingivita severa.