Gardurile si portile din fier forjat sunt, de sute de ani, venerate pentru frumusetea, eleganta si aspectul lor impunator. Un gard din fier forjat, indiferent de clima in care se gaseste, va rezista decenii daca este bine ingrijit. Insa, la fel ca toate celelalte tipuri de garduri, acesta trebuie intretinut periodic si protejat, in special de rugina.
Vestea buna este ca aceasta intretinere a fierului forjat este usoara si relativ rapida, astfel ca nu iti va lua mult timp sau efort pentru a-i oferi protectia de care are nevoie, mentinandu-i aspectul si durabilitatea multi ani de acum inainte.
Semne care indica faptul ca gardul (sau poarta) tau din fier forjat este deteriorat
- Prezinta o culoare neuniforma la suprafata;
- Are pete de rugina;
- Vopseaua de la suprafata este desprinsa pe alocuri.
Cresterea plantelor in jurul gardului din fier forjat poate duce la acumularea de umezeala si totodata la ascunderea semnelor de deteriorare, asa ca, daca utilizezi plante agatatoare si vita de vie care inconjoara gardul, asigura-te ca inspectezi bine suprafata fierului forjat pentru a indeparta orice eventuala pata de rugina.
Ce trebuie sa faci pentru a-ti mentine gardul din fier forjat in stare cat mai buna
- Indeparteaza orice urma de rugina, indiferent de cat de mica sau superficiala pare, frecand suprafata fierului forjat cu o perie de sarma fina. Evita utilizarea periilor sau materialelor prea abrazive, care risca sa indeparteze vopseaua;
- Daca rugina s-a extins deja pe gardul tau, aplica un convertor de rugina pe toata suprafata pentru a-i oferi o bariera protejata chimic. Acest tip de produs poate fi achizitionat de la magazinele de bricolaj. Asigura-te ca urmezi instructiunile de aplicare exacte de pe ambalaj;
- Aplica un grund pe baza de ulei, special pentru metal sau fier;
- Daca rugina a indepartat vopseaua, aplica vopsea pe baza de ulei in aceeasi culoare cu gardul din fier;
- O alta modalitate de a preveni aparitia ruginii si a coroziunii este sa cureti gardul cu apa calduta si cu un sapun lichid usor, clatindu-l apoi si lasandu-l sa se usuce la aer. Aceasta curatare ar trebui facuta periodic, o data la cateva luni.