Piata muncii este una extrem de interesanta iar angajatorii cauta oameni din ce in ce mai pregatiti, chiar si pentru un interviu de angajare. Acest lucru este indiferent ca fac angajari in judetul Brasov, in capitala sau in orice alta localitate a lumii. Putem spune ca exista o adevarata globalizare in ceea ce priveste nevoile companiilor si cerintele pe care le au de la angajati.
Partea buna la aceasta globalizare este faptul ca orice persoana care aspira la un job poate sti ce sa faca si ce sa nu faca la un interviu de angajare. De regula, recruiterii care fac angajari sunt constienti de principalele greseli care pot fi facute. Astfel, ei penalizeaza orice eroare, in conditiile in care isi doresc oameni cat mai buni in echipa.
Cele mai mari greseli la un interviu de angajare
- Sa ii povestesti recruiterului despre problemele personale. Cu siguranta ai nevoie de jobul pentru care dai interviu de angajare. Daca nu ai avea nevoie, nu ai fi prezent. Recruiterul nu trebuie sa stie insa ca nu ti-ai platit ultima chirie sau ca ai orice alte probleme. In momentul in care iti cauti un nou job trebuie sa pastrezi un cadru profesional.
- Sa vorbesti de rau locurile de munca vechi. Este o greseala pe care o fac foarte multi oameni si care spune extrem de multe lucruri despre ei. Indiferent de relatia pe care o ai cu angajatorul vechi, este bine sa eviti sa il denigrezi. In primul rand, nu stii niciodata daca vechiul angajator are vreo legatura cu noul angajator si in al doilea rand, o astfel de atitudine poate sa indeparteze pe oricine. Ce garantie are noul angajator ca nu vei vorbi si de el urat, atunci cand iti vei gasi un alt loc de munca?
- Sa intarzii sau sa ajungi mult prea devreme. A fi punctual este o calitate extrem de importanta pe care o cauta majoritatea angajatorilor. Atunci cand mergi la un interviu asigura-te ca ajungi la timp: nici mai tarziu, nici mai devreme. Pentru a te asigura ca ajungi la timp incearca sa fii in apropierea locului de interviu cu cel putin jumatate de ora inainte si sa gasesti o cafenea in care sa iti organizezi gandurile.
- Sa nu te informezi. Unul dintre lucrurile pe care trebuie sa le faci inaintea unui interviu de angajare este sa te informezi. Afla cat mai multe despre firma la care te angajezi si asigura-te ca ai idee despre ce urmeaza sa ti se ceara. In primul rand, trebuie sa stii care sunt produsele sau serviciile companiei. Acest lucru poate sa fie un foarte mare plus.
Un aspect mai putin observat
- Sa nu tii cont de limbajul nonverbal. De cele mai multe ori, limbajul nonverbal spune mult mai multe despre o persoana decat poate sa spuna limbajul verbal. Evident, acest limbaj conteaza mai putin atunci cand vrei sa te angajezi pe post de necalificat. Atunci cand vrei sa te angajezi intr-un post important insa, trebuie sa stii cum sa te comporti. Mimica fetei, gesturile facute cu mainile sau cu picioarele si pozitia in care stai pe scaun pot sa ofere o idee foarte buna despre tipul tau de persoana. Tocmai de aceea, inainte de a merge la un interviu de angajare important este bine sa inveti cateva lucruri despre postura pe care trebuie sa o ai.