Ce trebuie sa contina instalatia electrica?

elementele necesare sistemului electric

Instalatia electrica este un element de baza in cadrul oricarui tip de constructie, fie ca este vorba despre locuinta, cladire administrativa, de birouri, scoli sau orice alt tip. Din acest motiv, cei care se ocupa de consolidarea retelei electrice din spatiul tau trebuie sa fie experti avizati in servicii de instalatii electrice. Acest lucru este imperios necesar, deoarece defectiunile instalatiilor electrice pot reprezenta un pericol imens, atat pentru tine, cat si pentru cei din jurul tau.

Trebuie sa te asiguri ca instalatia electrica este instalata respectand regulile si legile in vigoare. Trebuie sa stii ca, dupa structura de rezistenta a unei cladiri, instalatia electrica este cel mai important element, fiind predispusa la defectiuni, care pot provoca de cele mai multe ori incendii.

Cine este avizat sa se ocupe de instalatia electrica?

De cele mai multe ori, oamenii apeleaza la „mesteri” electricieni pentru problemele legate de reteaua electrica, fara a verifica daca ei dispun de autorizatii sau daca au experienta in acest domeniu. Cea mai buna si sigura solutie este sa faci un mic research pe site-ul Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) pentru a afla tipurile de atestate necesare electricienilor. Iata care sunt tipurile de instalatii care necesita o astfel de atestare:

 • instalatia electrica de inalta tensiune: transporta energia de la producator la consumator
 • instalatii electrice de medie tensiune
 • instalatii electrice de joasa tensiune: pentru locuinte si alte tipuri de cladiri
 • instalatia electrica de interior: cele mai comune instalatii pentru consumatorii casnici

Ce contine instalatia electrica?

Instalatia electrica dispune de diferite elemente, adaptate in functie de specificul retelei electrice, locul in care este instalata si tipul de consum pe care il va suporta. Cu toate acestea, orice instalatie contine urmatoarele elemente de baza:

 • Panou electric, care are rolul a a distribui electricitatea prin circuite catre consumatori. De asemenea, acesta este si principalul element care protejeaza consumatorii in caz de scurtcircuit.
 • Contorul este cel care inregistreaza consumul de energie pentru intreaga retea.
 • Circuitele electrice sunt cele care transporta curentul catre elementele care genereaza lumina si catre prize.
 • Duze de ramificatie, folosite pentru conectarea a minim 3 conductoare. Acestea fac legatura electrica intre sursa de alimentare si consumatori.
 • Prize si intrerupatoare
 • Izolatii
 • Corpuri de iluminat

Pentru a beneficia de cele mai bune, eficiente si sigure sisteme de instalatii electrice, apeleaza la expertii Urban Art Construct, care iti pot oferi solutii certificate pentru reteaua electrica, adaptate in functie de nevoile si bugetul tau, si, cel mai important, in functie de tipul cladirii si nivelul de consum.

 

Distribuie Articolul