Mai merita sau nu sa faci o facultate in Romania?

Merita sa urmezi o facultate?

Studiile universitare inseamna aprofundarea unui anumit subiect, in asa fel incat sa poti deveni profesionist si sa poti profesa cu toate cunostintele necesare in domeniul respectiv. Problema in Romania este ca mai bine de 70% dintre cei care termina o facultate nu ajung sa profeseze in domeniu, ceea ce duce la o multime de frustrari si probleme: locuri de munca neocupate, persoane cu diploma care ajung sa fie somere, etc.

Intrebarea constanta: merita sa mergi la facultate?

Raspunsul este destul de simplu: da si nu. Merita, atata vreme cat te-ai hotarat asupra unui drum in viata si esti 100% convins ca vrei sa profesezi in domeniul pe care ti l-ai ales. Daca iti doresti sa fii medic, avocat sau inginer, cu siguranta merita sa studiezi domeniul care te intereseaza.

Daca nu stii ce vrei, este mai indicat sa faci cateva lucruri inainte de a alege o facultate:

  • Ia-ti un an liber. Americanii il numesc gap year. In acest an poti testa diverse locuri de munca in strainatate si in Romania, poti calatori si poti citi foarte mult.
  • Fa voluntariat. Incearca sa mergi la firme pentru a invata exact ceea ce se intampla in piata muncii. Fa cat mai mult voluntariat si cu siguranta iti vei da seama ce iti doresti sa faci. Daca ai pus ochii pe un loc de munca, nu da imediat la o facultate in domeniu, ci incearca sa iei legatura cu oamenii care lucreaza deja in domeniul respectiv pentru a le cere parerea si pentru a sta pe langa ei.
  • Fa cursuri. Exista din ce in ce mai multe cursuri de pregatire profesionala pe care le poti exploata mult mai bine decat ai face-o cu o facultate. Un curs de bucatar, de coafeza sau un curs IT pot sa iti prinda mult mai bine si sa te ajute sa economisesti 3, 4 sau 5 ani din viata.

Societatea moderna nu se mai bazeaza exclusiv pe diplome in momentul in care ofera un loc de munca, ci se orienteaza mai degraba spre experienta. Din fericire, poti studia foarte multe lucruri in mod gratuit, direct online, asadar, in multe domenii nu mai ai nevoie de o facultate. Daca iti place un domeniu ( cu exceptia medicinei sau a ingineriei), poti incepe sa il practici, sa gresesti si sa perseverezi. In timp vei avea mult mai multe de castigat decat daca dai la o facultate. In plus, daca realizezi ca nu este pentru tine iti va fi mult mai usor sa renunti.

Author: Prunica

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

twenty − 7 =