Multi oameni nu sunt familiarizati cu termenul de escare de decubit. Ei bine, escarele de decubit, denumite si ulcere de presiune sau leziuni de presiune, nu sunt altceva decat niste rani ale pielii care apar atunci cand fluxul de sange este intrerupt in acea zona din cauza statului in pat sau pe scaun intr-o singura pozitie pentru o perioada lunga de timp.
Cauzele escarelor de decubit
Escarele de decubit se dezvolta in zonele in care greutatea corpului apasa pe o suprafata. Daca aceasta presiune dureaza mai mult de doua sau trei ore, iar sangele nu poate ajunge in zona, pielea si tesuturile subiacente sunt deteriorate din cauza lipsei de oxigen si nutrienti.
Celelalte cauze de aparitie a escarelor sunt mai probabile daca ai probleme de mobilitate sau nu poti sa te misti si sa iti schimbi pozitia corpului, suferi de malnutritie sau de diabet zaharat.
Simptomele escarelor de decubit
Fiecare etapa a escarelor vine cu simptome diferite:
- decolorarea pielii;
- durere in zona afectata;
- infectie;
- rana deschisa care poate lasa la iveala tesuturile subiacente, cum ar fi oasele, tendoanele si ligamentele.
Etapele escarelor de decubit
Etapa 1
In prima faza, pielea afectata poate fi rosie sau poate avea culoarea albastru, chiar violet, in functie de tenul pielii. De asemenea, se poate simti calda la atingere. Persoana afectata se poate plange de mancarimi, senzatie de arsura sau durere in zona ranii. O escara de decubit din stadiul 1 poate fi vindecata de obicei in trei pana la patru zile.
Etapa 2
Zona escarei pare deteriorata, prezentand o leziune deschisa sau vezicule. Poate provoca durere semnificativa si chiar decolorarea pielii din jur. De asemenea, leziunea poate dezvolta abces galben sau verzui. Vindecarea unei astfel de rani poate dura pana la trei saptamani.
Etapa 3
Acum, escara este mult mai adanca in piele, afectand stratul de grasime. Arata ca un crater si emana un miros neplacut. Aceasta ridica riscul de infectii in intreg organismul si poate duce la complicatii severe, inclusiv la osteomielita si sepsis. In stadiul 3, escarele necesita 2-4 luni pentru a se vindeca.
Etapa 4
In cea mai avansata etapa, escara afecteaza muschii si oasele. Este posibil ca pielea din jur sa devina neagra si sa prezinte semne de infectie, abces, miros neplacut sau drenaj. Poate dezvalui tendoanele, muschii si oasele. In acest stadiu, escarele pot dura pana la 6 luni pentru a se vindeca si necesita tratament medical complex.
Tratarea escarelor de decubit
Pentru a preveni escarele, este necesar sa iti repozitionezi frecvent corpul pentru a evita presiunea prelungita asupra pielii. Este important sa iti schimbi pozitia corpului cel putin la fiecare 2 ore daca stai intins in pat si o data la fiecare 15-20 de minute daca stai asezat.
Cand escarele sunt in stadiu incipient, pot fi tratate acasa, dar escarele mai avansate necesita ingrijire medicala profesionala.
- Poti trata escarele inspectand zilnic pielea pentru zonele de roseata, acordand o atentie deosebita zonelor osoase;
- Repozitioneaza-ti corpul la fiecare 2 ore cand stai intins in pat;
- Alege folosirea unei saltele antiescare in locul unei saltele obisnuite pentru a reduce presiunea asupra zonelor cu risc;
- Urmeaza o dieta alimentara bogata in vitamine, minerale, proteine si lichide. Nutrientii esentiali sunt foarte importanti pentru vindecarea rapida a escarelor;
- Foloseste creme antibacteriene pentru combaterea infectiilor.