Multe dintre gospodariile aflate in mediul rural sau in zone izolate nu dispun de acces la retea publica de apa. Daca te afli intr-o astfel de situatie, este necesar sa te orientezi catre variante prin care sa iti poti alimenta locuinta cu apa curenta. Cele mai populare variante sunt reprezentate de hidrofoare si pompe submersibile.
Intre acestea exista diferente semnificative, pe care le vom aborda in cele ce urmeaza. In acelasi timp, trebuie subliniat faptul ca majoritatea proprietarilor de gospodarii obisnuite aleg sa apeleze la pompe submersibile in locul hidrofoarelor. Iata care sunt particularitatile pompelor si diferentele dintre aceste sisteme si hidrofoare!
Pompe submersibile sau hidrofoare? Diferentele esentiale
Ceea ce diferentiaza in mod clar pompele de hidrofoare consta in modul de functionare al celor doua mecanisme. Pompa submersibila are rolul de a impinge la suprafata apa gasita intr-o sursa precum izvor, fantana, iaz sau put. Pompa impinge apa cu o presiune foarte mare, astfel ca devine o metoda excelenta pentru gospodariile care au acces la surse de apa de adancime mare.
In acelasi timp, hidroforul este un mecanism care aspira ala. El poate sa fie foarte eficienta, atunci cand sursa se afla la o adancime de maximum noua metri. Cand vine vorba despre adancimi mai mari, eficienta hidroforului scade, pentru ca puterea sa de aspirare devine prea mica pentru a putea genera o presiune suficienta pentru alimentarea constata si eficienta a unei gospodarii.
Alta diferenta este facuta la nivelul consumului de energie. Cu pompe submersibile, castigi la capitolul consum. Ambele mecanisme functioneaza pe baza de energie electrica, insa hidroforul genereaza o presiune mai mica. Astfel, el trebuie sa depuna un efort mai mare pentru a asigura alimentarea cu apa in conditii optime. Pompa este, in general, cu 25-30% mai eficienta decat hidroforul, atunci cand vine vorba de presiune.
Caracteristicile unei pompe
Din punct de vedere al alimentarii, modelele de pompe submersibile recomandate pentru locuinte obisnuite se bazeaza pe energie electrica. Exista si variante care functioneaza pe carburant, insa acestea se utilizeaza la nivel industrial. De altfel, variantele pe electricitate garanteaza un nivel mai scazut al consumului decat cele pe carburant. Ele se alimenteaza direct de la priza.
In ceea ce priveste debitul garantat de o pompa din aceasta categorie, acesta poate sa fie intre 2-4 metri cubi / ora. Debitul este, de fapt, cantitatea de apa pe care pompa o poate aduce la suprafata intr-o anumita perioada de timp. Cu cat nevoile gospodariei tale sunt mai ridicate, cu atat este necesara o pompa cu un debit mai mare.
Compomentele care fac parte dintr-o pompa sunt reprezentate de presostat (ajuta la controlul functionarii pompei si ofera informatii despre problemele aferente presiunii), flotor, intrerupator, carcasa si motor. Este foarte important ca toate componentele sa fie produse din materiale rezistente.
De regula, se apeleaza la fonta si inox, deoarece aceste materiale garanteaza o rezistenta indelungata, protejand componentele pompei de actiunea nociva a factorilor de mediu. Este vorba, in primul rand, despre umezeala. Sunt alese fonta si inoxul gratie proprietatilor anti-corozive pe care le au.
Alege sa achizitionezi pompe submersibile de la TopStrong.ro si bucura-te de eficienta lor ridicata. Investeste in solutii de calitate, produse din materiale rezistente, care te vor ajuta sa iti alimentezi gospodaria cu apa fara intrerupere!