Retelele de socializare au devenit de la aparitia lor cea mai puternica forma de persuasiune din mediul digital. De aici se poate intelege importanta unor campanii de Social Media. Cu toate ca poate parea usor, pentru ca toti folosim aceste platforme, crearea unei astfel de campanii este cel mai bine realizata de o agentie de marketing.
Conform unui studiu Statcounter, romanii cu acces la internet folosesc in procent de 91% Facebook, iar acesta este in crestere. Procente semnificativ de mari au inregistrat si Pinterest, YouTube, Instagram si Twitter. Pentru multi aceste rezultate nu sunt impresionante, cand se gandesc la modul de utilizare al retelelor de socializare. De cele mai multe ori, utilizatorii sunt neatenti la continut si trec cu rapiditate peste ce nu ii intereseaza.
Cu toate acestea, aproape jumatate din utilizatorii de internet folosesc Facebook-ul si alte retele pentru a vedea, cauta si chiar achizitiona produse sau servicii. Mai mult decat atat, Social Media a surclasat site-urile retailerilor si paginile de comparatii in ceea ce priveste increderea. Astfel, consumatorii sunt influentati in decizia de cumparare de Social Media. Iar aici intra atat prezenta brandului pe aceste platforme, cat si ce spun alti utilizatori despre el.
In acest fel, Social Media nu mai inseamna doar poze, urmaritori si share-uri. In schimb, a devenit o metoda de conectare cu publicurile. De asemenea, brandurile se implica in procesul de decizie si de achizitionare in acest mod. Realizand importanta platformelor de socializare, marile branduri au investit in campanii Social Media puternice. Mai departe va vom prezenta cateva dintre ele.
Cele mai bune campanii Social Media din 2018
- Spotify detine o echipa creativa puternica, care a creat una dintre cele mai puternice campanii de Social Media, chiar la inceput de 2018. Ei au analizat cautarile si playlist-urile facute de utilizatori si au creat glume bazate pe acestea. Campania s-a numit „2018 Goals” pentru a se asocia cu rezolutiile facute de oameni in noul an. Spotify a gasit un playlist al unui fan Ed Sheeran. Acesta a pus 48 de cantece intr-un folder numit „Iubesc roscatii”, iar spotify a incurajat lumea sa fie la fel de iubitori in 2018 ca acest fan. Expertii au motivat succesul campaniei in primul rand prin nivelul de vizibilitate dat de faptul ca reclamele au fost amplasate in locuri cu trafic intens. Apoi, Spotify a creat un efect de marketing online, dar si offline ciclic. Continutul digital a fost transformat in print, pentru a fi iar introdus in online prin pozele facute de fani si artisti cu reclamele.
- Wayfair este un magazin care comercializeaza produse pentru casa si gradina. Daca vrei sa il asociezi cu ceva de la noi, gandeste-te la Ikea sau Jysk. Magazinul a renuntat la investitii puternice in campanii platite pentru Social Media si s-a orientat catre update-ul pentru cumparaturi de la Instagram. Astfel, in pozele care prezinta decoruri de camere cu produse, Wayfair a etichetat produsele din poza. La o simpla atingere a acestora, poti vedea numele produsului si pretul sau. In plus, daca dai click pe el, vei fi redirectionat direct catre pagina de achizitie.
- National Geographic este cunoscut atat pentru articolele realizate in mod profesionist, cat si pozele si cercetarile interesante. Ei au creat contul de Instagram „Your Shot” pentru a permite altor fani si utilizatori sa impartateasca imagini cu impact puternic. La sfarsitul fiecarei saptamani, National Geographic aleg cele mai bune 12 poze si le ofera recunoastere. Mai mult decat atat, publicatia implica utilizatorii in proiectul de creatie, oferindu-le sansa de a participa la proiecte pe teren cu expertii. Pasiunea pentru arta fotografiei si calitatea imaginilor a unit utilizatorii cu brandul, la un nivel global.
Ce conteaza pentru Social Media?
Aceste campanii Social Media, dar si multe altele s-au bazat doar pe cativa factori pentru a-si asigura succesul. De departe cel mai important este interactiunea cu fanii, fie ca este vorba despre simple comentarii sau mentiuni, scopul este de a realiza o comunicare directa si vizibila in spatiul online. In functie de specificul afacerii, umorul cantareste intotdeauna greu in realizarea unei campanii Social Media. Acest lucru se datoreaza in principal faptului ca oamenii cauta distractie si relaxare in online. Iar cand observi o firma cu renume mondial cu un simt al umorului modern si calitativ, nu poti decat sa apreciezi. De asemenea, daca depui efort pentru usurarea procesului de cumparare, vei avea doar de castigat.
Cu toate ca abia am trecut de prima luna din an, deja au inceput sa apara campanii Social Media impresionante peste tot in lume. Scrie-ne in comentarii despre o campanie care te-a impresionat, iar noi o vom include in urmatorul articol. Ba chiar vom adauga detalii si explicatii suplimentare pentru a te ajuta sa intelegi complexitatea acestor campanii.