Permacultura este un sistem de proiectare a terenurilor agricole, care face legatura dintre agricultura si design. Permacultura este adaptata factorilor antropici: tehnologie si mecanizare, conditii pedo-climatice, asolamente, etc.
Denumirea de “permacultura” vine de la combinatia cuvintelor “permanenta” si “cultura”, astfel aratand obiectivul principal al acestui domeniu: sustenabilitatea. Acest domeniu se exeaza pe trei directii importante: directia ecologica, directia economica si directia sociala.
In comparatie cu agricultura, permacultura se bazeaza pe proiectare, folosind sistemul de proiectare keyline design. Aceasta din urma ofera mai multa atentie relatiilor benefice dintre elementele de pe teren.
Se aseamana cu agricultura ecologica datorita tehnologiei de productie. Insa ce aduce in plus permacultura este metodologia de proiectare, la fel ca in cadrul unor constructii.
Dimensiunea ecologica
Indiferent de activitatea fermei sau a gospodariei, exista doi factori fara care un agrosistem nu ar putea fi productiv: calitatea solului si biodiversitatea. Cu cat solului este mai fertil si mai calitativ, cu atat culturile sunt mai sanatoase. Asigurarea biodiversitatii duce la eficientizarea procesului agricol.
Dimensiunea economica
Permacultura foloseste tehnici care imita sistemele naturale si diminueaza nevoia de inputuri, de aceea scad costurile si creste randamentul economic. In locul achizitionarii produselor de ingrijire pentru culture, agricultorii din permaculture folosesc chiar anumite plante sau ciuperci pentru tratament.
Dimensiunea sociala
Domeniul permaculturii aduna oameni cu pregatire tehnica ce se ghideaza dupa aceleasi principii de viata. Astfel ca traditiile, aspectele socio-culturale si principiile de organizare au un rol important in dezvoltarea acestui domeniu.
Cum poti aplica permacultura intr-o ferma/ gospodarie?
Un proiect de permacultura cuprinde doua elemente principale:
- Documentatia cu privire la cultura, fertilizari, combaterea daunatorilor, agrotehnica, etc.
- Partea de design, adica amplasarea elementelor pe teren.
Multi practicanti ai acestui domeniu folosesc in fermele lor urmatoarele metode:
- Crearea unui agrosistem echilibrat cu metode naturale de combatere a daunatorilor;
- Utilizarea unor seminte legume de calitate achizitionate dintr-un magazin agricol fitosanitar;
- Folosirea energiei solare, energiei eoliene;
- Folosirea ca resursa de baza pentru productie a fertilizarii ecologice a solului;
- Utilizarea metodei de proiectare si design keyline;
- Utilizarea compostului si a culturilor verzi;
- Folosirea sistemelor agroforestiere si a programelor de pasunat;
- Aplicarea managementului integrat al deseurilor.